Sanastoa

Akateeminen käsitteellinen puheenparsi on joskus ihan hirmuista kuultavaa, varsinkin kun sanoja ei aina edes ymmärrä. Tämän sivun tarkoitus on selittää käsitteitä niin, että ne voisi jopa ymmärtääkin, vaikka ei tietoa yliopistomaailmasta aiemmin olisi.

#kaksmiljoonaa
Viittaa erään laitoksemme professorin saamaan apurahan määrään. Trendiletkautus vuonna 2014. Nykyään kuihtunut läppä, mutta ironisena hashtagina toimii vieläkin.
Ainejärjestö
Yhden tai useamman oppiaineen opiskelijoista koostuva yhdistys. Ainejärjestöjen kautta opiskelijat voivat vaikuttaa oman oppiaineensa tai laitoksensa opetukseen ja toimintaan. Ainejärjestöt järjestävät myös monenlaista vapaa-ajan toimintaa. Juomalla tai ilman.
Aineopinnot
Ensin perusopinnot, sitten aineopinnot – ”perusopintojen jälkeen suoritettavat opinnot”.
Akateeminen vapaus
Uhanalainen asia. Opiskelija voi (ainakin vielä) päättää itse, mitä opiskelee ja missä tahdissa – opiskelemansa pääaineen opetussuunnitelman ja opinto-oppaan sekä nykyään voimassa olevat tympeät aikarajat huomioiden. Asia, jota tulee puolustaa katkeraan loppuun asti valtiovallan yrityksistä huolimatta. Barrikadeille siitä!
Akateeminen vartti
Opetus – sekä melkein kaikki muutkin tilaisuudet – alkavat varttia yli tasatunnin. Siis jos luento on ilmoitettu alkavaksi klo 10, todellisuudessa se alkaa 10.15. Mikäli alkamisajankohdaksi ilmoitetaan esim. 12.00 (siis myös minuutit ilmoitettu), alkamisajankohta on tasan tasalta, ilman akateemista varttia. Kyseessä on historiallinen jäänne, monen mielestä melko pöljä semmoinen.
Alajärjestö, alayhdistys
TYY:hyn kuuluva rekisteröity yhdistys. Pitää sisällään niin ainejärjestöjä, harrastusjärjestöjä kuin poliittisia järjestöjäkin. Lista Turun yliopiston ylioppilaskunnan alayhdistyksistä on selattavissa TYY:n sivuilla.
Ammattikorkeakoulu
Koulu, jossa voi oppia jotain hyödyllistäkin.
Arcanum
Publicumin läheisyydessä oleva maailman 80-lukulaisin kemian laitosrakennus. Arkkitehtuurikokeilu. Laatikkotalo. Sisältää kemistejä ja biokemistejä, joskus luentoja siirretään tänne.
Assarin ullakko, Assari
Yliopistonmäellä sijaitseva ruokala. Paljon humanisteja ja vaihtareita. Ruoka mallia ”koulumurkina”. Leipä- ja salaattipuoli hyvä. Kasvisruokailijat pääsevät omaa linjaa pitkin syömään muita nopeammin.
Assistentti, assari
Jollakin yliopiston laitoksella töissä oleva henkilö, jonka toimenkuva vaihtelee suuresti laitoksesta riippuen. Voi esim. opettaa, kirjoittaa ja tehdä tutkimusta. Monesti valitettavan alipalkattu ja ylityöllistetty.
Calonia
Publicumin läheisyydessä sijaitseva rakennus, jonka syövereistä pulppuaa ulos pelottavia oikeustieteilijöitä. Joskus luentoja siirretään Caloniaan.
Dialectica
Filosofian opiskelijoiden ainejärjestö. Niitä näkyy joskus jossakin, mutta paha sanoa, että missä. Sisäsiittoisia. Mustahaalarisia, jos nyt haalarit vaivautuvat hankkimaan.
Edari, edustajisto
TYY:n, eli Turun yliopiston ylioppilaskunnan 41-henkinen edustajisto. Jäsenet valitaan vaaleilla kahden vuoden välein; vaalit järjestetään parittomien vuosien syksyinä – seuraavat siis vuonna 2017. Vaikuttaminen ja osallistuminen kannattaa!
Educarium
Yliopiston laitosrakennus, jossa mm. luentosalit EDU1-3. Myös ravintola Macciavelli on Educariumissa. Kiinni Publicumissa kuin siamilaiset kaksoset. Tiedekuntakirjasto, kuten kurssikirjastokin, ovat Educariumin puolella. Pääasiallisesti Edun käytävillä käyskentelee kasvatustieteilijöitä ja opettajaksi opiskelevia.
Ekotori
Luonnonystävän valinta kalusteostoksille. Nykyään hieman korkeat hinnat.
Essee
Annetun kirjallisuuden tms. pohjalta laadittu tiivis, suhteellisen vapaamuotoinen kirjoitelma. Monien kammoama opiskelumuoto, toiset taas rakastavat esseen vapautta. Usein vaihtoehto kirjatentille. Esseen suoritusohjeita löytää mm. sosiologian laitokselta.
Fobia
Pelkotila. Psykologian opiskelijoiden ainejärjestö. Sklubilaisilla ja fobialaisilla välillä vallitsee mukava yhteisymmärrys ja erityisesti sitseillä tarjoilijoita pyörii molempiin suuntiin.
Gradu
Pro gradu -tutkielma, gradu, G. Se viimeinen ja raskain vaihe opiskelussa; kun kaikki muu on jo tehty. Gradun kun saapi valmiiksi, on melko varmasti maisteri. Jee!
Haalari
Opiskelijan juhlapukine. Sklubilaisilla tummanvihreä. Väristä, viimeistään selkälogosta, tunnistaa omansa. Haalariin länttäillään merkkejä ja kaikkea hupsua kiinni, mitä sattuu löytymään. Haalaria ei koskaan pestä eikä myydä/lahjoiteta eteenpäin, tiedä sitten miksi. Merkkejä voi ostaa tai vaihtaa. Hihan- tai lahkeenpätkiä vaihdetaan vain sängyn kautta.
Dental
Hammaslääkärien ruokala, sijaitsee Lemminkäisenkadulla lähellä Biocitya. Varsin hyvät ruoat, mutta matka Publicumilta pitkä.
Heippa-lappu
Lappu, jolla Kela tervehtii sinua, mikäli et ole saanut Kelan mielestä tarpeeksi opintopisteitä kasaan. Siinä kehotetaan lähinnä selittämään, missä nämä pisteet ovat ja uhkaillaan opintotuen takaisinperinnällä. Pisteitä tulisi saada vuodessa (syys-touko) kokoon 45, mikä ei aina ole ihan helppoa, varsinkin jos olet yhdistysaktiivi tai muu yleishöylä.
HOPS
Ystävällinen neuvonta-assistenttimme Annamari Konttinen kirjoittaa seuraavaa: ”Jokaisen uuden opiskelijan tulee tehdä henkilökohtainen opintosuunnitelma eli HOPS laitokselta saatavien ohjeiden mukaan. HOPSin tekeminen hyödyttää myös vanhempia opiskelijoita. Uusien opiskelijoiden on hyväksytettävä opintosuunnitelmansa neuvonta-assistentilla.”
Humanisti
Semmoinen sympaattinen otus, työttömäksi opiskeleva; monilla on havaittu yllättäviä viha-rakkaussuhteita humanisteja kohtaan. Palloilevat yleensä Jusleniassa. Sekoittavat yhteiskuntatieteilijät yleensä luonnontieteilijöiksi.
Huumeet
Aihe, josta saa Sklubissa väittelyn helposti aikaan.
Hämeenkatu
Turun pääkatu, jota pitkin monet opiskelijat kulkevat yliopistolle tai sieltä keskustaan päin. 24/7-Subway, Portti-baari, K-kauppa Puhakka ja loistava intialaisravintola Delhi Darbar sijaitsevat täällä.
ICT-talo
Täällä majailevat kaikki nörtit ja täällä sijaitsee myös ihana ruokala. Kasvislounas tuntuvasti halvempaa ja puurolounas opintotukea odottaville.
Index
Yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan ainejärjestöjen kattojärjestö, joka järjestää opiskelijoille runsaasti eri ainejärjestöjä yhdistävää toimintaa. Kaikki yhteiskuntatieteilijät ovat indexläisiä!
Index-huoneisto
Pubin 2. kerroksessa oleva Index ry:n huone.
Juslenia
Yksi yliopistoalueen rumimmista rakennuksista ja ehkä siksi piilotettu hieman yliopistomäen takapuolelle. Odottaa räjäyttämistä. Julkisivu sojottaa ties minne ja home haisee Tuomokirkolle asti. Täynnä humanisteja laidasta laitaan, sisälsi aiemmin myös kielikeskuksen.
Kalja
Wannabe-olut.
Kandidaatti
Alin akateeminen oppiarvo; saavutetaan suorittamalla kandidaatin tutkinto. Tehdään yleensä 2-4. opiskeluvuonna.
Kauppakorkeakoulu, kauppis
Yliopiston läheisyydessä sijaitsee rakennus, jonka edustalla parveilee lauma isänmaan toivoja, joilla on isin ostamat lelut. Melu on melkoinen. Tätä päiväkotia vastapäätä sijaitsee kauppis.
Kesätentti
Tentti, joka suoritetaan kesällä! (ylläri!)
Kirkkotie
Lex ry:n laadukas, legendaarinen biletila. Sijaitsee Kirkkotiellä. Myös kadun nimi, jonka varrella sijaitsee YTHS.
Kompleksi
Sosiaalipolitiikan ja sosiaalityön opiskelijat vanha ainejärjestö, nuo ihanat keltahaalariset ystävämme.
Korkeakoulu
Tieteellistä tutkimusta tekevä ja opetusta tarjoava laitos. Yliopisto. Ei ammattikorkeakoulu.
Kurssikirja
Kirja, jota tarvitaan jollakin kurssilla. Voi joko ostaa, kopioida tai lainata kavereilta ja kirjastosta. Erityisesti kurssikirjastosta. Suosituimpien kirjojen saaminen on hyvin hankalaa.
Kurssikirjasto
Kirjasto, jossa tarjotaan lainaksi kurssikirjoja. Yleensä kirjoja on auttamattoman vähän ja ne ovat huonossa kunnossa. Surullista, mutta totta. Sijaitsee sosiologin kannalta sopivasti Publicumin kupeessa.
Kvali
Laadulliseen tutkimukseen perehdyttävä tutkimuskurssi, joka käydään yleensä 2.vuonna. Haastatteluja, havainnointia ja median diskurssianalyysia.
Kvanti
Edellisen vastakohta eli määrällinen tutkimus. Tarkoittaa käytännössä tilastojen näpräystä tietokoneluokassa ja t-testien ja Cronbachin Alfojen tulkitsemista.
Laitos
Yliopiston yksikkö, joka vastaa ko. alan tutkimuksesta ja opetuksesta. Esim. sosiologian laitos, filosofian laitos, biokemian laitos, matematiikan laitos…
Luento
Keskeinen opetusmuoto yliopistossa. Alkavat yleensä varttia yli tasatunnin, kestävät puolitoista tuntia. Yleensä luentokursseille ei tarvitse ilmoittautua, sen kun menee vaan paikalle. Luennot eivät yleensä ole pakollisia, mutta helpottavat kummasti tenttiin valmistautumista. Joskus vaaditaan ”aktiivista läsnäoloa luennoilla”, ts. pitää käydäkin paikalla. Ikävää. Kesken voi tulla paikalle, kesken voi poistua, mutta hiljaa on syytä olla.
Luentotentti
Luennoilla tehdyistä muistiinpanoista ja/tai luennolla jaetusta materiaalista pidettävä tentti, jonka läpäisy on välttämätöntä. Ei yleensä tarvitse ilmoittautua erikseen, pidetään luentokurssin lopussa. Auttaa, jos luennoilla on jaksanut käydä tai on hankkinut materiaalin etukäteen joltakulta.
Luentopäiväkirja
Tenttimisen vaihtoehto luentojen suorittamiseksi, ainakin silloin tällöin – joskus taas pakollinen opiskelumuoto. Käytännössä päiväkirjan tyylinen kirjoitelma, jossa pohditaan luennolla käsiteltyjä asioita aiemman tiedon valossa. EI sama kuin ”tiivistelmä luennon sisällöstä”, vaan sisältää myös omaa pohdintaa.
Lukuvuositarra
Tarra opiskelijakortissa, joka kertoo, että olet opiskelija. Tärkeä!
Luonnontieteiden talo(t)
Yliopistonmäellä olevat rumat pari-kolmekerroksiset talot, joiden käytävillä vaeltaa paljon luonnontieteilijöitä – etupäässä fyysikkoja, matemaatikkoja, biologeja, geologeja ja maantieteilijöitä.
Luonnontieteilijä
Henkilö, joka opiskelee matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Luulee yleensä saavansa valmistuttuaan kovaa palkkaa. Luulee, että yhteiskuntatieteilijä on humanisti.
Macciavelli
Yhteiskuntatieteilijöiden ja kasvatustieteilijöiden suosima ruokala, Educariumissa. Auttamattoman meluisa ja alimitoitettu, ruokien taso vaihtelee laidasta laitaan. Varsin mukava henkilökunta.
Maisteri
Akateeminen oppiarvo, johon suurin osa yliopisto-opiskelijoista tavalla tai toisella tähtää. Vaatii pro gradu -tutkielman hyväksyttyä suorittamista sekä tiettyä määrää suoritettuja opintoja.
Maisteri Frangén
Tamperelainen sosiologi. Huitoo aika paljon. Hassu setä.
M.A. Numminen
Taiteilija jo monen vuosikymmenen ajan. Suuresti kunnioitettu sosiologi.
Mauno Koivisto
Turun yliopiston tunnetuin sosiologi.
Mikro
Mikrobiologian laitoksella sijaitseva ruokala. Hyvät ruoat ja hyvät jälkiruoat, mutta melko kaukana Publicumista.
Olut
Köyhän opiskelijan nestemäinen leipä.
Opinto-opas
Verkosta tai kirjakaupasta löytyvä elintärkeä opas. Kerrotaan, miten eri kurssit voi suorittaa ja jossa sanotaan, mitä opiskelijan pitää oikeastaan opiskella. Eri tiedekunnilla on omat opinto-oppaansa.
Opintotuki
Opiskelijan elinehto. Naurettavan alhainen kuukausitulo, josta käteen vuokran jälkeen ei juuri mitään elämiseen jää. Opiskelijan pyhä tehtävä on vaatia korotuksia opintotukeen.
Pitkä sivuaine
Jostakin oppiaineesta, jonka pääaineopiskelija ei ole, perus- ja aineopinnot eli ”kaikki kandintutkintoon saakka”.
Politiikka
Vaikuttamista. Aihe, josta saa Sklubissa helposti väittelyn aikaan.
Professori, proffa
Yliopistotyöläisten yläkastia. Tekee tutkimusta, ohjaa tutkimusta, antaa opetusta. Päättää monista asioista.
Proffa
Proffan Kellari. Klassikkobaari YO-talo B:n alakerrassa. Kohtuuhintaisia juomia ja hyvä tunnelma.
Praktikum
Sosiologian aineopintojen lopussa oleva seminaari, joka on monen painajainen. Iso, käytännönläheinen kurssi, jossa pienessä ryhmässä tehdään ihan oikea tutkimus, harjoitellen eri metodeja yms.
Publicum, Pubi
Rakennus, jossa yhteiskuntatieteilijät suurimmaksi osaksi pitävät majaa.
Puuppa, puppa
Suolletaan sivukaupalla hirveästi turhaa tekstiä, kun oikeasti ei ole varsinaista asiaa saati sitten tietoakaan siitä asiasta, jota käsitellään – siis tapa (puupan kirjoittaminen, pupan suoltaminen) jolla pyritään hämäämään tentaattoria siinä toivossa, että tämä ei jaksaisi lukea koko vastausta, vaan tyytyisi uskomaan siihen, että opiskelija oikeasti tietää mitä tekee, sillä hän puhuu pitkään, epäselvästi ja paljon asiasta, josta hän oikeastaan ei ymmärrä mitään, eikä halua professorin tätä tietävän, eikä halua palauttaa tyhjää paperia vaikka sisällön puolesta näin kannattaisi tehdä; sitä sisältöä kun ei ole laisinkaan eikä ainakaan missään järkevässä muodossa ja kaiken lisäksi teksti yleensä jatkuu ja jatkuu ja jatkuu – lopulta käsittäen sivukaupalla täysin tyhjää tavaraa, jota todennäköisesti tentaattori itkee mieluummin kuin nauraa, eikä kukaan muukaan moista arvosta – sillä kyllähän fakta on, että lyhyestä virsi kaunis ja että paras vastaus on lyhyt ja ytimekäs. Eli: koetetaan päästä tekstimäärällä ja mukaälykkäällä jargonilla tentistä läpi, vaikkei tietoa olisikaan.
P-klubi
Valtio-opin ja poliittisten historian opiskelijoiden sinihaalarinen ainejärjestö. Tiedekunnan suurin opiskelijajoukko, tunteet vaihtelevat hämmästyksestä lämpöiseen keskinäiskamppailuun. Haukkuvat sosiologeja sössölogeiksi…
Referaatti
Tiivistelmä. Näitäkin joutuu joskus tekemään. Lyhyestä virsi kaunis.
SCHNAPS!, Snaps!
”Tuokaa mulle viinaa!” (toimii yleensä vain sitseillä).
Sitsit
Opiskelijajuhla, jossa syödään, juodaan (alkoholia) ja lauletaan juomalauluja kaikilla kolmella kotimaisella kielellä – pääasiassa yleensä på svenska. Laulutaito ei välttämätön, sanat saa paperilla tai kirjan muodossa yleensä eteen. Hauska tilaisuus jossa juovutaan nopeasti ja noudatetaan etikettiä.
Statistika
Tilastotieteen opiskelijoiden ainejärjestö. Niillä on valkoiset haalarit ja huono juomapää.
Sklubi, Sosiologian klubi ry
Turun yliopiston sosiologian opiskelijoiden vanha ainejärjestö! Hieno organisaatio, täynnä hienoja, suorastaan täydellisiä nuoria ja vähemmän nuoria ihmisiä.
Sosiologia
Oppiaine, jota saatat jopa opiskella! Yleinen yhteiskuntatiede, jossa tutkitaan yhteiskuntaa laidasta laitaan, esim. ympäristökäyttäytymistä ja -ongelmia, alakulttuureja, huumeongelmaa, tietoyhteiskuntaa, politiikkaa… you name it, baby. You can be anything!
Sivuaine
Jokin-muu-kuin-pääaine jota kuitenkin opiskelet melko aktiivisesti, ehkä jopa päämäärätietoisesti. Voi valita sangen vapaasti yliopiston aineista, joitakin poikkeuksia huomioimatta. Opinto-oppaissa kerrotaan kunkin aineen kohdalla sivuaineopiskelijoita kiinnostavat tiedot.
Tohtori
Akateeminen oppiarvo, joka on jo melko kovaa tavaraa. Väitöskirjan tehnyt kaveri, ”väitellyt tyyppi”.
Tottisalmi, tottis
YTHS:n rakennuksessa sijaitseva yliopistoruokala. Monen mielestä kampuksen paras ruokapaikka, mutta ehkä hieman syrjässä. Fiksut menevät Tottikseen Macciksen sijaan.
Tutor, tuutori
Vanhempi opiskelija, joka on vapaaehtoisesti paikalla neuvomassa uusia opiskelijoita yliopistoelämän saloihin. ”Oma isi/äiti” yliopiston alkutaipaleen ajan ja vähän pidemmällekin.
TYY, Turun yliopiston ylioppilaskunta
Kaikkien opiskelijoiden on kuuluttava ylioppilaskuntaan. Vuosimaksu on reilut 70 euroa, sisältäen terveydenhoitopalvelut, opiskelijakortin, alennetut lounaat ja paljon muuta mukavaa. TYY on kaikkien opiskelijoiden edunvalvoja, joka koostuu hallituksesta ja edustajistosta. Edustajisto, siis edari, valitaan kahden vuoden välein vaaleilla, joissa kaikilla opiskelijoilla on äänioikeus.
Treffi
YO-kylän keskellä sijaitseva kebabpizzeria. Ei menisi hygieniatarkastuksesta läpi, ja opiskelija-alennukset tuntuvat vaihtuvan viikon välein. Silti krapulaisen opiskelijan paras ystävä.
T-klubi
Sikamaisen pinkit taloustieteilijät. Niillä on riettaita sikajuhlia vapun aikaan.Toisinaan sklubilaisten hyviä kavereita.
Uno Harva
Ensimmäinen sosiologian professori. Nykyisin nimi lähinnä tarkoittaa pientä salia sosiologian laitoksella, Pubin 4. kerros, käytävän päässä.
Uusi-S
Osakuntien edesmennyt, yhä kulttimainetta muistoissa nauttiva bilepaikka Kirkkotiellä. Eläessään melkein yhtä homeessa kuin Juslenia.
Viina
Kirkas, vahva alkoholijuoma. Suomalaiskansallinen. Yleisnimitys kaikelle alkoholille.
Viini
Jotkut tykkää, loput ei. Toisten mielestä sklubilaiset ovat juuri sitä kansaa, jotka juovat viiniä ja istuvat ringissä ja halivat toisiaan.
Väitöskirja, väikkäri
Joskus hamassa tulevaisuudessa harvojen ja valittujen valitsema tie. Gradu on tähän verrattuna pikkuinen kyhäelmä. Sitten maisteriutumisen jälkeen kannattaa murehtia, jos silloinkaan.
Wovon mann nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen
Ludwig Wittgensteinin kuulusta ”Tractatus Logico Philosophicus” -teoksesta kuuluisa lausahdus. Käännetään usein muotoon ”siitä, mistä ei voi puhua, on vaiettava.” M.A. Numminen teki 70-luvulla laulusarjan Wittgensteinin Tractatuksesta. Sen kuuluisin osa on marssi, jonka sanat kuuluvat seuraavasti: ”Wovon mann nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen.” Ko. marssi on palvellut Sklubin tunnusviisuna määrittelemättömän ajan. Perinne jatkuu. Fuksit oppivat laulun. Vaikka väkisin ja väärinpäin.
Yhteiskuntatieteilijä
Emme ole humanisteja, emmekä luonnontieteilijöiksi tahdo tulla. Olkaamme siis yhteiskuntatieteilijöitä. Tutkivat yhteiskuntia ja niissä esiintyviä ilmiöitä. Ja jonakin päivänä hallitsevat maailmaa.
YO-kylä
Paikka, jossa asuu opiskelijoita ihan helvetin paljon. Paljon pyörä- ja autovarkauksia – kunnon lukot syytä olla!
YTHS
Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on yksityinen säätiö, joka tarjoaa ylioppilaskunnan jäsenille terveydenhoitopalveluja laidasta laitaan: on hammaslääkäriä, mielenterveyspalvelua, sairaanhoitoa. Turun YTHS sijaitsee Kirkkotiellä, melko lähellä Publicumia. Muiden kaupunkien YTHS:t ovat vapaasti käytössä, jos sattuu haveri vaikkapa Helsingissä tai tapaturma Tampereella.