Sosiaalitieteiden Klubin hyvän ja yhdenvertaisen vaalimenettelyn periaatteet
Hyvän ja yhdenvertaisen vaalimenettelyn periaatteilla mahdollistetaan kaikille Sosiaalitieteiden Klubin (myöhemmin myös Sosklubi) jäsenille yhdenvertainen mahdollisuus hakeutua hallitukseen. Tässä asiakirjassa on esitelty Sosiaalitieteiden Klubin sääntömääräisten kokousten kulku sekä hallituksen valinta niin hakijan kuin kokouksen seuraajan näkökulmasta. Kokousten järjestämisessä ja kokoustoiminnoissa noudatetaan ensisijaisesti yhdistyslakia sekä yhdistyksen voimassa olevia sääntöjä. Toissijaisesti noudatetaan tätä ohjesääntöä. Mikäli ohjesääntö on ristiriidassa yhdistyslain tai voimassa olevien sääntöjen kanssa, noudatetaan aina voimassa olevaa lakia tai yhdistyksen sääntöjä.
1. Yleistä
Kokouksen puheenjohtajan valvoo ja ohjaa kokous- ja vaalikäytäntöjen toteutumista yhdistyksen kokouksissa, mutta jokaisella osallistujalla on vastuu myös noudattaa tässä ohjeessa kuvattuja toimintatapoja. Jokaisen kokoukseen osallistujan vastuulla on ylläpitää hyvää ja reilua tunnelmaa kokouksessa ja varmistaa, että oma toiminta ei loukkaa muita kokoukseen osallistujia. Erityistä tarkkuutta tulee osoittaa vaalien yhteydessä esimerkiksi kysymyksiä esittäessä, jotta vaaliin osallistuvien yhdenvertainen asema säilyy.
2. Viestintä yhdistyksen kokouksista ja hallituksen valinnasta
Yhdistyksen kokouksista ja hallituksen valinnasta viestitään avoimesti ja saavutettavasti. Syys- ja kevätkokoukset kutsutaan koolle ilmoituksella, joka on vähintään seitsemän (7) arkipäivän ajan nähtävänä yhdistyksen sähköpostilistalla ja yhdistyksen kotisivuilla. Kokouskutsun liitteenä on esityslista ja muut mahdolliset asiakirjat (esimerkiksi syyskokouksessa seuraavan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio). Kokouskutsuun kirjataan myös ohjeet ehdolle asettautumiseen niin paikan päällä kuin sähköpostitse, sekä ohjeet valtakirjan tekemiseen. Ehdolle voi asettua sähköpostitse, mikäli on estynyt tulemaan paikan päälle kokoukseen.
Hallituslaisten tehtävistä ja hallituksen toiminnasta on saatavilla tietoa Sosklubin somealustoilla (Instagram, Tiktok) ja nettisivuilla. Hallitus järjestää myös hallituksen kalasteluillan ennen syyskokousta, jossa hallitustoiminnasta kiinnostuneilla on mahdollisuus kuulla pesteistä ja kysyä niistä istuvalta hallitukselta.
Istuvan hallituksen rooli
Jotta kaikilla on yhdenvertainen mahdollisuus hakeutua hallitukseen, istuvan hallituksen jäsenet eivät ota julkisesti kantaa seuraajiensa valintaan TYYn yhdenvertaisuusoppaan suositusten mukaisesti. Hallituksen jäsenet voivat kannustaa jäseniä lähtemään ehdolle hallitukseen, mutta istuva hallitus ei tee virallisia kannanottoja esimerkiksi omista suosikeistaan hakijoiden joukosta. Istuva hallitus saa vuosikokouksessa esittää muun jäsenistön tapaan kysymyksiä ehdolle asettuville.
3. Ehdolle asettuminen
Kuka voi asettua ehdolle?
Ehdolle voi asettua kuka tahansa Sosiaalitieteiden Klubin jäsen. Ohjeet jäseneksi liittymiseen löytyvät Sosklubin nettisivuilta tai tästä painamalla.
Miten ehdolle asettuminen tapahtuu?
Ehdolle asettuminen tapahtuu syyskokouksessa, kun esityslistassa siirrytään kohtaan, jossa valinta kuhunkin pestiin tehdään. Ehdolle voi asettua paikan päällä kokouskutsussa mainittujen ohjeiden mukaan. Mikäli olet estynyt tulemaan kokoukseen, voit silti asettua ehdolle kokouskutsussa mainittujen ohjeiden mukaan. Pesteihin voi ehdottaa itseään tai jotain muuta kokouksessa paikalla olevaa henkilöä, tämän suostumuksella.
Ehdolle asettumisen jälkeen jokainen ehdokas saa esitellä itsensä. Puheenjohtajaksi ja varapuheenjohtajaksi ehdolla olevilla esittäytymiseen on aikaa 5 minuuttia, muihin pesteihin ehdolla olevilla 2 minuuttia. Esittäytymisen aikana voit kertoa kuka olet, mahdollisesta aikaisemmasta kokemuksesta järjestötoiminnassa, miksi haluat kyseiseen pestiin ja miksi sinut kannattaisi valita siihen. Esittelyssä saa hyödyntää esimerkiksi Power Point-esitystä tai muuta vastaavaa, kunhan se on lähetetty hallitukselle ennen kokousta.
Puheenvuorojen aikana yleisö ei esitä kysymyksiä tai kommentoi esittäytymistä esimerkiksi välihuuteluilla.
Klubihuonemainostus
Ehdolle asettuvat saavat mainostaa ehdokkuuttaan hallituksen osoittamassa paikassa Sosiaalitieteiden Klubin ainejärjestöhuoneella (tutummin klubihuone) Publicumin neljännessä kerroksessa. Klubihuoneen valkotaululle ei kirjoiteta tai kiinnitetä vaalimainoksia.
4. Kysymykset ehdolle asettuville
Esittäytymispuheenvuorojen jälkeen yleisö voi esittää kysymyksiä ehdokkaille, eli ehdokkaita “grillataan”. Kysymysten tarkoituksena on auttaa jäsenistöä tekemään päätös siitä, ketä äänestää. Kysymysten tulee olla asianmukaisia, asiallisia ja kyseisen pestin kannalta relevantteja. Kysymykset voivat olla myös rentoja ja hauskoja, mutta esimerkiksi tarpeettoman tuttavalliset kysymykset ja heitot omille kavereille eivät ole yhdenvertaisia tai reiluja. Kenenkään ei anneta ymmärtää, että hänen valintansa olisi epätoivottua.
Kysymykset tulee muotoilla niin, että kaikilla ehdokkailla on tasavertainen mahdollisuus vastata kaikkiin kysymyksiin. Tarkentavia kysymyksiä saa esittää ehdokkaan esittäytymispuheenvuoron ja vastausten pohjalta.
5. Vaalit ja muut äänestykset
Syys- ja kevätkokouksissa sekä ylimääräisissä yhdistyksen kokouksissa äänivaltaisia ovat kaikki Sosiaalitieteiden Klubin jäsenet. Kaikilla jäsenillä on kokouksissa yksi (1) ääni. Mikäli kokoukseen ei pääse paikalle, voi jäsen valtuuttaa toisen jäsenen äänestämään puolestaan valtakirjalla. Ohjeet valtakirjan laatimiseen lähetetään kokouskutsussa. Valtakirja koskee aina vain yhtä kokousta. Yhdellä äänioikeutetulla henkilöllä voi olla käytettävissään maksimissaan yksi (1) ääni omansa lisäksi. Valtakirjat ja äänioikeudet tarkastetaan jokaisen yhdistyksen kokouksen alussa.
Sosklubin yhdistyksen kokouksissa päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Perinteisesti Sosklubissa vaalit suoritetaan suljettuna lippuäänestyksenä, mutta muut äänestykset avoimena kättennostoäänestyksenä. Muut äänestykset voidaan suorittaa myös suljettuna lippuäänestyksessä, mikäli vähintään kaksi (2) jäsentä sitä vaatii. Jos äänimäärien ero on viisi (5) ääntä tai alle, ääntenlaskijat suorittavat tarkistuslaskennan. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin ratkaisee arpa. Kaikki vaalin ehdokkaiden saamat äänet kirjataan pöytäkirjaan, mutta kokouksessa ilmoitetaan vain vaalin voittaja. Vaalin kaikki äänet kuitenkin kerrotaan kokouksessa, mikäli joku näin toivoo ja kysyy.
Hyväksytty Sosiaalitieteiden Klubi ry:n sääntömääräisessä kevätkokouksessa 18.3.2024.