Häirintä- ja syrjintätilanteiden toimintamalli

“Sosiaalitieteiden klubin toiminnassa kohdellaan kaikkia yhdenvertaisesti. Epäasiallista käyttäytymistä, häirintää, kiusaamista tai syrjintää ei sallita. Kaikkien mahdollisuus osallistua toimintaan pyritään turvaamaan. Pyrimme toiminnassamme siihen, että kaikki jäsenemme pystyvät toteuttamaan itseään ja olemaan oma itsensä ilman syrjinnän pelkoa.”

-Sosklubin yhdenvertaisuussuunnitelmasta 

 

Toimintamallin tavoitteena on lisätä opiskelijoiden tietoisuutta häirintäyhdyshenkilöiden toiminnasta häirintätapausten selvittämiseksi. Häirintätapauksissa Sosiaalitieteiden Klubin häirintäyhdyshenkilöt toimivat opiskelijan tukena ja auttavat häirintätilanteiden selvittämisessä. Toimintamalli noudattaa TYY:n ohjeistuksia. Häirintäyhdyshenkilöt käsittelevät yhteydenotot tapauskohtaisesti, mutta tyypillisesti selvittely etenee seuraavasti:

 

1. Häirintää, syrjintää tai muuta ongelmatilannetta kokiessasi, ole matalalla kynnyksellä yhteydessä Sosklubin häirintäyhdyshenkilöihin häirintä- ja ongelmatilannelomakkeella, sähköpostitse tai kasvotusten, niin asiaa pystytään halutessasi viemään eteenpäin.

  • Yhteydenotto tapahtuu aina luottamuksellisesti. Häirintä- ja ongelmatilannelomake mahdollistaa anonyymin yhteydenoton.
  • Häirintäyhdyshenkilöt toimivat tarvittaessa myös vain keskusteluapuna, jos et halua viedä asiaa eteenpäin. 
  • Häirintäyhdyshenkilöt toimivat keskusteluapuna sekä ohjaavat tarvittaessa lisäavun piiriin.
  • Kuulemme yhteydenottajaa ja selvitämme toiveita jatkokäsittelyä varten.

 

2. Mikäli tilannetta lähdetään viemään eteenpäin, on jokaisella osapuolella tasavertainen oikeus tulla kuulluksi. Osapuolia kuullaan lähtökohtaisesti yksitellen, mutta mikäli osapuolet haluavat, keskustelu voidaan käydä yhteisesti, jolloin häirintäyhdyshenkilöt toimivat keskustelun vetäjinä. 

  • Keskusteluihin voidaan ottaa mukaan myös neutraali keskustelun vetäjä, joka takaa toiminnallaan tilanteen tasavertaisuuden. Tällainen henkilö voi olla esimerkiksi TYY:n häirintäyhdyshenkilö.
  • Väärinymmärrysten välttämiseksi suositaan kasvokkain tapahtuvaa keskustelua.

 

3. Häirintäyhdyshenkilöt eivät korvaa ammattiapua tai viranomaisia, mutta heidän kanssaan voi matalalla kynnyksellä keskustella tilanteesta. Häirintäyhdyshenkilöiden tehtävänä ei ole tuomita ketään, vaan toimia opiskelijan tukena sekä keskustelun ja avun mahdollistajana.

 

4. Jos tilanteessa on ollut toisena osapuolena laitoksen henkilökunnan edustaja, häirintäyhdyshenkilöt pyytävät lupaa ottaa yliopiston edustajan mukaan tapauksen selvittämiseen

 

Sosiaalitieteiden Klubin toiminnassa noudatetaan TYY:n turvallisen tilan periaatteita sekä Indexin turvallisemman tilan periaatteita. Näillä periaatteilla tarkoitetaan huomaavaisuutta ja kunnioittavaa käytöstä muita kohtaan. Turvallisessa tilassa kaikenlainen häirintä on ehdottoman kiellettyä. 

TYY:n turvallisen tilan periaatteet: https://www.tyy.fi/fi/node/11133 

Indexin turvallisemman periaatteet https://index.utu.fi/?page_id=37929

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top